Готвят промяна в закона за достъпа до обществена информация

 

За предстоящи промени в действащия Закон за достъп до обществената информация сигнализира Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ. По думите й внесеният от МС в края април законопроект за промени и допълнения е преминал през четирите парламентарни комисии, въпрос на време е да влезе за дебат на първо четене в пленарната зала. Участие в обсъжданията на проекта са взели Жулева и адвокат Александър Къшъмов.

В 37 случая на територията на България през т.г. при търсене на законова защита са участвали експертите на фондация „Програма Достъп до информация“, коментира юристът на организация Кирил Терзийски. В 12 от случаите търсещите са били журналисти. 19 от жалбите са подадени на първа инстанция – в 15 от случаите те са заради изричен отказ, а в 4 – заради мълчалив отказ.В 29 случая експертите на фондацията са представлявали жалващите се в съда.

По 4 дела за отказ да бъде предоставена информация е ответник през т.г. община Казанлък, установи репортерска проверка относно ситуацията по прилагането на Закона за достъп до обществената информация.

От 1 януари до края на август в администрацията са постъпили 16 заявления, по 10 е било издадено разрешение за пълен достъп, а по 2 – за частичен.

На 4 от заявленията е отказано, което е послужило като достатъчно силен аргумент търсещите да поискат от съда да се произнесе дали има законово основание за това.В сравнение с 2014 г. има двойно увеличение на интереса към прилагането на закона, тогава обаче е имало само едно съдебно дело.

За разлика от Града на розите в Стара Загора използването на ЗДОИ през последните 9 месеца бележи чуствителен спад: при 66 заявления за 2014 г., сега за деветте месеца те са са само 32.

В осем случая търсещите информация са я получили, а при 13 са срещнали отказ. Образувани са 2 съдебни дела.

Христо Петров

 

Готвят промяна в закона за достъпа до обществена информация

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>