Откриване на изложбата „Диалози”, посветена на 70 години от рождението на старозагорския художник Ботьо Ботев (1954 – 2012)

 

 

 

На 26 юни (сряда) 2024 г., от 18:00 ч., в западната зала на Художествена галерия – Стара Загора ще бъде открита изложбата „Диалози”, посветена на 70 години от рождението на старозагорския художник Ботьо Ботев (1954 – 2012).

В експозицията са включени 40 творби – живопис и рисунки от частни колекции и от фонда на Галерията. Ботьо Ботев е автор с разпознаваем почерк – открояващ се с внимание към детайла в предметността, понякога пресъздаден с фотографска точност, с търсено усещане за метафизично състояние. Рисува портрети, натюрморти, многофигурни композиции с различни разпознаваеми образи от историята и изкуството и от своя живот. Неговият стил се определя като близък до магическия реализъм, сюрреализма и хиперреализма, насочващ към пластове от асоциативно-метафорични и времеви представи или оставя въображението да изгради своята сложна реалност. Така в неговите творби може да открием различни препратки към историята на нашата цивилизация и световното изкуство, преплетени със случващото се в съвремието.

 

Ботьо Ботев е роден през 1954 г. в Стара Загора. През 1973 г. завършва Художествената гимназия в град Казанлък, а впоследствие през 1982 г. се дипломира в специалност „Живопис” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, в ателието на доц. Янаки Манасиев и проф. Александър Терзиев. След завръщането си в Стара Загора, участва активно в художествения живот на града, като реализира няколко самостоятелни изложби. Включва се в колективни и национални художествени форуми, в пленер „Дружба” (Стара Загора), международен пленер в Полша и в националния – „Светлина, земя и хора” в град Раднево. Своята отдаденост на живописта художникът съчетава с работата като учител по изобразително изкуство в Пето ОУ „Митьо Станев”, Стара Загора. Неговата дейност на преподавател започва през 1987 година и продължава до края на живота му. Получава награди, както за живопис, така и почетни отличия за постижения в образователното дело, като „Анастасия Тошева”, „Неофит Рилски” и др. Има реализирани четири стенописа в училището, където работи, и един – в Търговската гимназия на града. Немалко от неговите ученици избират пътя на изкуството. Негови произведения са притежание на галерии и частни колекционери в Полша, Италия, Франция, Норвегия, Германия и др.

 

Откриване на изложбата „Диалози”, посветена на 70 години от рождението на старозагорския художник Ботьо Ботев (1954 – 2012)

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>