Павлина Делчева: От м.юли ще се ясни и приети критериите за ползването на двата буса за трудноподвижни хора

От първи юли се надяваме да са ясни и приети критериите и приоритизирането на заявките за ползването на двата нови буса, предназначени за хората с увреждания.

Това заяви в предаването Сутрин с нас на ТВ ЗАГОРА ресорният зам. кмет Павлина Делчева. /видео/

Припомняме на разположение на общината от миналата седмица за два чисто нови специализирани бусчета за придвижване на хора.

 Два нови специализирани буса ще се ползват в Община Стара Загора за две услуги: Дома за пълнолетни лица с физически увреждания, както и за „Асистентска подкрепа“ и „Механизъм лична помощ“.

Хората от Дома на инвалида, както той е популярен с предишното си име, вече могат да правят лични заявки и да бъдат много по-мобилни с този допълнителен бус. Наличните им досега превозни средства са били крайно недостатъчни.

 

Другият бус ще бъде на разположение към „Асистентска подкрепа“ и „Механизъм лична помощ“. Това е нова услуга изключително и само по заявка на хора с увреждания и двигателни затруднения, които не могат да се придвижат с обичайния транспор.

 

Услугата е безплатна, ще влезе официално в действие от 1 юли, защото дотогава трябва да бъдат изработени критериите за ползването й, както и да се уточни телефонът за контакт, на който хората да правят заявки. Услугата ще действа в работни, празнични и почивни дни.

 

175 души са потребителите на Дома в момента, а иначе капацитетът му е предвиден за 211 души.

 

1400 души са ползващите двете услуги „Асистентска подкрепа“ и „Механизъм лична помощ“.

 

Двете специализирани превозни средства, предадени тази сутрин, са на обща стойност 211 088 лева, закупени са със средства от общинския бюджет.

 

 

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>