Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС в Старозагорски район: Всички плащаме „солена“ цена за измамната политика на Асен Василев

„Следващото правителство ще наследи тежка финансова ситуация. Налице е най-ниската събираемост на приходите в държавния бюджет, откакто има такава статистика. По време на управленията на ГЕРБ за първите три месеца на годината са постъпвали 25% от планираните годишни приходи, а тази година те са едва 19%“ – каза Красимир Вълчев, водач на листата с кандидати за народни представители от ГЕРБ – СДС в Старозагорски избирателен район.

Това се дължи на лошо планиране, но и на влошена събираемост. Приходите падат и като процент от БВП заради лошата работа на митниците и контрабандата.
„Имаме фалшива „промяна“. Това е единият проблем. Другият е, че реалният дефицит е над 7%. За да върже на хартия три процента дефицит и за да продължи да поддържа илюзията, че не е фалирал държавата, Асен Василев направи няколко шмекерии. Заложи нереалистично висок размер на приходите и БВП. Реалният БВП ще е 10 млрд. лева по-малко, а приходите – 3 млрд. лева. Източи енергетиката с 6 млрд. лева и подкопа възможността за инвестиции в сектора. Намали реално разходите за образование, здравеопазване, култура, наука. Похарчени бяха и заделените пари за автомагистрала „Хемус“… Пестим от развитие, за да платим цената на измамната политика на Асен Василев. Каквото успяха, оглозгаха за три години и вече няма откъде да се съберат средства, за да покриват ефекта на контрабандата и лошото управление. Тепърва ще я плащаме цената за това. Инвестициите формират потенциала за растеж, а последните 3 години те са на най-ниското ниво от 25 години – под 17% от БВП. Десет години преди това средно са били 20%.

Разликата е 3%, но това е много. Ако последните 3 години имаше растеж, той се дължи на инвестициите и потенциала за растеж, зададен от предходните години.
Сривът на приходите ще ни постави в ситуация на актуализация на бюджета през тази година, повече заеми, ще забави влизането ни в еврозоната и разходите ще трябва рязко да се намалят. Не можем много години подред да харчим 3, 4 или 5% повече, отколкото потребяваме. Рано или късно децата ни ще трябва да платят цената за това“ – коментира Красимир Вълчев.

„Ние вече платихме колосална цена за измамната политика. Реалната стойност на спестяванията е 30 млрд. лева по-малко. Политиката на Асен Василев беше да стимулира инфлацията, за да събира повече приходи и по този начин да скрие реалната картина“ – каза в заключение водачът на листата на ГЕРБ – СДС в Старозагорски избирателен район.

За ГЕРБ – СДС на изборите за членове на Европейския парламент и народни представители на 9 юни се гласува с № 22.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС в Старозагорски район: Всички плащаме „солена“ цена за измамната политика на Асен Василев

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>