С 81 % от 1, 2 милиарда евро ще разполага област Стара Загора по Програмата Развитие на регионите

С 81 % от 1, 2 милиарда евро ще разполага област Стара Загора по Програмата Развитие на регионите – 2021 – 2027 година.

Останалите средства са за други две български области в зелен преход – Кюстендил и Перник.

Това заявиха на съвместна пресконференция днес кметът на Стара Загора и областният управител.

Областен управител и кметове от региона на Стара Загора са успели да постигнат предоговаряне относно възможностите на Подкомитета, сформиран за област Стара Загора по Плана за справедлив преход. Сега кметовете ще имат възможност да определят и кандидатстват за средства за индустриални зони.

Също така ще се финансират на 100 % санирането на сградите в областта, а не както беше на 80 %, със съфинансиране от страна на собствениците. /видео/

 

129 млн. лева ще се получат за енергийна ефективност на сгради, като е завишен критерият с участващи в програмата от минния и енергиен сектор.

 

250 млн. лв. по Програма Развитие на регионите ще бъдат на разположение на малкия и среден близнес в областта до края на годината, заяви Ива Радева.

Кметът Живко Тодоров информира, че Община Стара Загора ще кандидатства с проекти за изгреждане на индустриални зони в Голеш, АТЗ и летище Стара Загора. За индустриална зона Еленино, общината е кандидатствала с проект към Министерство на иновациите.

И още 73 млн. лв. ще отидат в енергийните дружества и Мини Марица изток за преквалификация на работещите там, обяви областният управител.

Категория: БИЗНЕС, ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>