Петима утвърдени кинотворци ще оценяват филмите от конкурсната програма на „Златната липа“

Петима утвърдени кинотворци от Европа ще бъдат строгите съдници, които ще оценяват качествата на филмите, включени в конкурсната програма на XI-ото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2024.
Председател на журито тази година ще бъде един от водещите български филмови критици д-р Геновева Димитрова.
Тя е родена в Плевен. Завършила е руска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и кинознание в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов. От 1991 до 2018 е редактор във в. „Култура” до спирането му. До края на 2019 работи като киновед в Българска национална филмотека. Има много публикации в периодичния и специализирания печат. От 2020 до 2022 води седмична колонка за кино във в. „Труд”. От 2022 – във в. „Филтър”.
Автор е на книгите “Кино в края на века. Български фигури и игрални филми – поглед от 90-те” (издателство “ЕА”, 1999) и „Въртележки на абсурда. Руското игрално кино (1991-2011), издателство „Валентин Траянов”, 2011.
Хоноруван преподавател по кино в СУ „Св. Климент Охридски” в магистърска програма „Преводач-редактор“.
Сценарист е на документалните филми “Нощ в София” (2008) и “Offline?” (2017) на Станислава Калчева (награда на «Академика» от «Златен ритон»).
Член е на Управителния съвет на Съюза на българските филмови дейци, член е на Съюза на българските журналисти и на ФИПРЕССИ. Участвала е в журита на международни и национални фестивали. Била е неведнъж член на НХК към ИА Национален филмов център за игрално и документално кино.
Има няколко номинации и награда за оперативна критика на СБФД през 2006. Номинирана е седем пъти за оперативна критика и от Българската филмова академия и получава наградата през 2016. Носител е на наградата за теория на БФА за книгата „Въртележки на абсурда. Руското игрално кино (1991 – 2011). Носител е на наградата „Златен век – звезда“ на Министерството на културата, 2019.
Латвийският режисьор, сценарист и редактор Линда Олте ще бъде член на журито. Тя е позната на почитателите на фестивала „Златната липа“ с филма си „Сестри“ (2022), който участва миналата година в конкурсната програма и спечели цели три награди – за най-добър филм, за най-добра женска роля и за най-добър режисьор.
Линда Олте работи дълги години в латвийската телевизия по няколко успешни програми, документални филми и сериали. Работата на Линда по документалния филм “My Father the Banker” (2015) ѝ носи национална филмова награда за най-добър монтаж. В момента разработва следващия си игрален филм “The Child”.
Полският режисьор Мариуш Гжегожек ще бъде вторият член на авторитетното жури.

Петима утвърдени кинотворци ще оценяват филмите от конкурсната програма на „Златната липа“

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>