Държавният департамент за България: Корупция, полицейско насилие, дискриминация и други проблеми

 

Проблемите с корупцията, полицейското насилие, свободата на словото и дискриминацията остават главни проблеми при защитата на правата на човека в България. Това става ясно от ежегодния доклад на Държавният департамент на САЩ за състоянието на правата на човека в държавите по света през 2023 г

„Значимите проблеми в областта на правата на човека включваха достоверни доклади за: изтезания или жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание от страна на правителството или от името на правителството; сериозни проблеми с независимостта на съдебната власт; сериозна корупция в правителството; престъпления, насилие или заплахи за насилие, мотивирани от антисемитизъм; и престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица“, пише в документа.

Според доклада през годината не е имало особени промени и подобрения в положението с правата на човека у нас. „Правителството предприе мерки за идентифициране и наказване на длъжностни лица, които може да са извършили нарушения на правата на човека, но тези действия често бяха недостатъчни и безнаказаността беше проблем“, констатира докладът.

Цитира се доклад на „Българския хелзинкски комитет“ (БХК), според който всеки четвърти задържан (27%) е претърпял насилие при ареста си, а 24% са били подложени на насилие в полицейски участък. БХК твърди, че надзирателите в затворите и полицейските служители рядко са наказвани и отбелязва липса на присъди или санкции за извършителите.

В доклада на Държавния департамент на САЩ се споменава и случаят на битото момиче от полицаи по време на протеста срещу БФС.

„Реалният мащаб на корупцията по високите етажи на властта остава скрит поради високия процент оправдателни присъди по дела за корупция“, посочва Държавният департамент, като цитира доклади на Transparency International, Базелския институт за управление и Европейската комисия.

Държавният департамент за България: Корупция, полицейско насилие, дискриминация и други проблеми

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>