Фондация „Мисия Криле“ отчита проект за овластяване на бежанци и мигранти.

Фондация „Мисия Криле“ приключи проект за овластяване на бежанци и мигранти, търсещи закрила у нас. Той продължи близо 2 години и половина и беше класиран на първо място от над 50 други. За този период са обхванaти над 10 пъти повече от предвидените 350 души, каза Диана Димова, председател на фондацията.

Над 3500 са хорат, които са получили  закрила в старозагорски  регион  и района на Харманли, които бяха подкрепени.

Други близо 1000 души са получили помощ по сигнали на пет районни управления на полицията и два центъра за спешна помощ.

„Става въпрос за бежанци, които по някаква причина са попаднали в полицейските управления или в центровете за спешна помощ, поради катастрофи, риск от задушаване в камиони. Това са огромен, огромен брой хора“

Работи се с уязвими групи от Сирия, Ирак и Афганистан. Близо 100 от тях живеят на външни адреси в района на Харманли, Свиленград, Димитровград, Гълъбово, Хасково, Стара Загора и Нова Загора. Освен това по проекта инцидентно се е наложило да бъде осигурена подкрепа и на украински бежанци. Диана Димова подчерта, че продължават сигналите за насилствени отблъсквания по южната ни граница. По думите й едно от най-големите предизвикателства занапред е новото европейско законодателство за миграцията.

През тези трийсет и три месеца на проекта са извършени консултативни дейности, както правни, социални, психологически, така и здравни.

„Една от целите през тези две години и половина, в които се изпълняваше проекта, беше да се създаде мрежа от 30 институции, които да работят заедно. Проведени са били няколко срещи и 6 обучения, които са привлекли вниманието на институцииите. Една от основните теми  е била насилието над деца“, разказа Ивайло Ябълкаров.

 

 

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>