Издръжката на живота на един работещ, който живее сам, излиза 1454 лева на месец

Издръжката на живота на един работещ, който живее сам, излиза 1454 лева на месец. Сумата за тричленно семейство с едно дете е 2616 лева, сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за първото тримесечие на 2024-а година.
Над 65 процента от работещите в страната се осигуряват на доход под сумата за издръжка, като всеки трети от наетите получава възнаграждение до 1000 лева.

За година издръжката на живота за сам човек е скочила с 60 лева, а за семейство – със 107 лева за семейство..
Потребителска кошница от 20 жизненоважни стоки на годишна база поскъпва с близо 4 процента, което създава усещането, че инфлацията не е преодоляна.

Минималната заплата в България е най-ниската в Европейския съюз. Тя е 18 процента от най-високата ѝ стойност, която е в Люксембург – над 5000 лева.

КНСБ настоява за въвеждане на необлагаем минимум и за номинално повишение на доходите през 2024 от поне 12-15 процента, за да се постигне реален растеж от 6-7 на сто.

Издръжката на живота на един работещ, който живее сам, излиза 1454 лева на месец

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>