Кога ще стартират ремонтите на двата централни парка?

Кога ще започне ремонтът на парк Алана и парк 5 ти октомври. Как ще се промени пространството там. Какво сочат резултатите от анкетата, която имаше за цел да проучи общественото мнение относно пространството зад улица Пазарска. Тези и други теми, касаещи града ни, от разговора в студието с арх. Мартин Паскалев, зам кмет на Община Стара Загора.

Най-вероятно строително монтажните дейности, които ще подменят визията на парк Алана ще започнат в началото на лятото. В най-кратки срокове ще бъде обявена обществената поръчка. Това прогнозира арх. Паскалев. Другият централен парк в града също ще бъде ремонтиран.

Автор на проектите е ландшафтен архитект Корнелия Матарова и други архитекти и специалисти. Зелените части на парковете ще се запазят. Единствено фитосанитарна проверка ще бъде извършена обстойно. Радикална промяна, обаче в цялостната визия на двата парка няма да има и това е умишлено търсено, казва арх. Паскалев. Парк 5 ти октомври е със статут на паметник на културата, което прави още по трудна намесата. По ефектни водни съоражения, нова облицовка ще са част от ремонтите на фонтана в парка. Настилката ще е песъчливата, подобен тип паве, като в станционна градина, обясни архитектът. Пейки, осветителните тела, кошчета за боклук, ревизия на озеленяването са основните предвидени ремонтни дейности. В парк Алана ще бъде изградена и надземна градска тоалетна. Около година ще продължат ремонтите на двата парка

Друга важна тема за града: Резултатите от проучването относно пространството зад улица Пазарска.
Гражданите смятат, че улица Пазарска трябва да е пешеходна изцяло. Това обаче е невъзможно, казва арх. Паскалев. Какво смятат за наличието на пракинг там.

Анкетата дава много насоки, които до момента не бяхме видели дори професионалситте, казва архитект Паскалев. Това ще повлияе много при създаване на заданието за конкурса. Професионалната гилдия и гражданите имат сходна визия за пространството, става ясно още от анкетата. Единствено парцелът, на който беше сградата на бившия Съвет ще е по спорен. Решението ще е осъждано широко, твърди зам. кметът.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>