Операта „Ловци на бисери“ с премиерни спектакли

На 21 и 22 март 2024 г. от 19 часа в Държавна опера-Стара Загора са премиерните спектакли на операта „Ловци на бисери” от Жорж Бизе. Режисьорският прочит е на Славчо Николов, диригент Владимир Бошнаков. „Ловци на бисери“ е опера в три действия на френския композитор Жорж Бизе по либрето на Йожен Кормон и Мишел Каре. Диригентът Владимир Бошнаков разказва за подготовката.

Бизе започва работа над операта „Ловци на бисери“ след завръщането си от специализация в Италия през 1860 г. Либретото е написано от двама опитни автори на оперни и оперетни текстове: Мишел Каре, който е съавтор на Жул Барбие за либретата на „Фауст“ от Гуно, „Миньон“ от Тома и др., и Пиер Етиен Кормон. Бизе завършва за няколко месеца операта.

Действието на операта се развива в древността в Цейлон, а в центъра на сюжета са двама ловци на бисери, чието приятелство е застрашено от любовта им към една и съща жена, която от своя страна е раздвоена между земната любов и свещеническото си призвание.

Премиерата на „Ловци на бисери“ е на 30 септември 1863 година в „Театр Лирик“ при посредствен успех. У нас „Ловци на бисери“ е поставена за пръв път в Софийската народна опера през 1927 г. Диригент е Т. Хаджиев, режисьор — Хр. Попов.

Първата постановка на операта „Ловци на бисери” от Жорж Бизе на сцената на Държавна опера-Стара Загора е на 26 януари 1957 г. Диригент – Илия Илие./
Втората премиера е на 4 април 1968 г. с диригент Веселин Ненов. Последната премиера е на 1 октомври 1986 г. с диригент – Божидар Бонев.

На 21 и 22 март 2024 г. от 19 часа в Държавна опера-Стара Загора са премиерните спектакли

Категория: КУЛТУРА, ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>