„Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов“ с награда от Master of Art Film Festival

„Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов“ спечели наградата за най-добър документален филм в категорията за музика и танц на тазгодишното издание на Master of Art Film Festival в силна конкуренция с продукции на наши големи артисти. Филма може да видите на 29 февруари от 18 часа в Държавна опера-Стара Загора. Гост в студиото на Сутрин с нас е Силвия Томова, артистичен директор на балетната трупа на Старозагорската опера.

Разказът в „Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов“ проследява историята на нестинарството у нас, разкрива обстоятелствата около написването на танцовата драма, както и вълненията около нейната премиера.
Наследници на Големинов и Лавренов споделят неизвестни до момента факти около работата по постановката на „Нестинарка“ от 1968 г. Три примабалерини, вживели се в образа на Демна през годините – Вера Кирова, Силвия Томова и Анелия Димитрова, обогатяват историята със своите разкази и изящността на танца.

След голямата среща на Цанко Лавренов и Марин Големинов, завесата продължава да се вдига и нестинарското хоро не спира да увлича в ритъма си новите поколения, коментират от екипа на филма. Както казва самият Марин Големинов, „Нестинарка“ изгаря върху нестинарската жарава, за да възкръсне след това като феникс из пепелището. След прожекцията на филма може да се насладите на балета „Нестинарка”, казва лично Силвия Томова

С този спектакъл се честват 115 години от рождението на Марин Големинов. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Категория: КУЛТУРА, ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>