В Мъглиж изграждат спортен и медицински център в подкрепа на уязвими групи и техните семейства

В Мъглиж ще бъдат изградени нови физкултурен салон за децата от детска градина „Камбанка“, както и медицински център за комплексни интегрирани услуги в ромския квартал „Свобода“. Днес бе направена първа копка и отслужен водосвет от отец Димитър. /видео/

 

Първа копка за изграждане на физкултурен салон бе направена в ДГ „Камбанка“ в град Мъглиж. Проектът е финансиран от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство в размер на близо 172 000 евро и дофинансиране от Община Мъглиж, на стойност 85 000 лв. Към детската градина „Камбанка“ до края на идната пролет ще се изгради спортен салон, който ще бъде с иновативно спортно-техническо оборудване и методически способия. Залата ще може да се използва и за културни, музикални прояви на най-малките деца от Община Мъглиж и техните родители, заяви зам. кметът Рени Малева. В единствената детска градина в гр. Мъглиж се обучават около 160 деца, разпределени в 7 групи, от които едната за най-малките. Тя се посещава и от деца от с. Тулово, информира директорката Светла Йоргова. В учебното заведение работят 40 учители и възпитатели, като след построяването на спортната зала ще бъдат открити още 12 работни места – учители, психолози, здрави медиатори.

В ромския квартал „Свобода“ в гр. Мъглиж започва строителството на медицински хъб, който ще предлага комплексни здравни и социални услуги в подкрепа на населението. Там ще се разкрият постоянни  лекарски кабинети, както и ще се осигури присъствието на медиатори с ромската общност.

 

В Мъглиж няма болница, практикуват едва шест общопрактикуващи лекари и с изграждането на този мединиски център мястото ще се превърне в здравен и социален център за подкрепа на уязвими групи.

На събитията присъстваха кмета д-р Душо Гавазов, зам. кметът Рени Малева, председателят на Общински съвет Мъглиж Мария Костова, строители и граждани.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>