Костюмите на „Евгений Онегин“ – класа и стил

Изобилие от багри в руските фолклорни носии, елегантни бални костюми, безброй шапки и руски диадеми…Всичко това ще радва очите в новата суперпродукция на Държавна опера-Стара Загора „Евгений Онегин” с премиера на 23 и 24 ноември 2023 г. след 50 години от последната сценична реализация.

Вече втори път режисьорът Славчо Николов работи заедно с ГЕНДОНИ- сценичен дизайн и костюми. И резултатът отново обещава да е впечатляващ. В шивашко ателие на Държавна опера-Стара Загора с ръководител Гинка Милчева се шият 36 костюми за солистите и 160 костюма се изработват за хор /мъже и жени/ и балет.  Готови са 32 разкошни дамски шапки и 35 руски диадеми за глава.

За новата продукция са използвани 250 метра плат. Десените са уникални и са интерпретация на оригинални руски щампи. Обработени са над 200 файла. Използвани са 500 метра шевици и над 2000 копчета – информира Илиана Танева, ръководител Постановъчна част.

ГЕНДОНИ e артистичен псевдоним на Генадий Иванов. Роден е в Стара Загора. Завършва Художествената гимназия в Трявна със специалност интериор и „Моde Institut“ в Мюнхен със специалностите моден дизайн и костюмография. Изявява се като моден и сценичен дизайнер,  костюмограф и художник. Работи по проекти за Балето ди Милано, за театрите в Триест и Любляна, за шоу-програми на германската телевизия ARD, като дизайнер на модни колекции, костюмограф на филмови продукции, автор на сценографията и костюмите за различни оперни и балетни постановки. С негови облекла могат да се похвалят кралски особи, оперни прими, филмови и поп звезди.

С режисьора Славчо Николов заедно сътвориха за Държавна опера-Стара Загора едноактните оперети „Крокфер” и „Драгунет” . ГЕНДОНИ е и автор на сценичния дизайн и костюмите за мюзикъла „Сиси-Душата на Императрицата”.

 

Категория: КУЛТУРА, ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>