Футболистът и бивш треньор на „Берое 1916“ Евгени Янчовски е предложен за  отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“

До края на установения срок – 1 юли, в Общински съвет Стара Загора е получена само една номинация за отличието  „Почетен гражданин“  за 2023 година. Тя е за удостояване посмъртно с почетното звание футболиста и бивш треньор на ФК „Берое-1916“  Евгени Янчовски. Инициатори на номинацията са Управителния съвет на ФК „Берое 1916-ветерани“.

„С името на Евгени Янчовски са свързани най-славните страници от историята на нашия клуб. Той започва забележителната си спортна кариера като футболист на ФК „Берое“  през 1960г.,  като остава верен на отбора и на град Стара Загора през цялата си спортно-състезателна и треньорска дейност“, пишат в мотивите си за предложението УС на ФК „Берое 1916 – ветерани“.

Евгени Янчовски е футболист с най-голям брой мачове в „А“ републиканска футболна група – 346 мача за отбора на ФК „Берое“, което е абсолютен рекорд в историята на клуба. Янчовски изиграва общо 438 мача, от които 346 в Елитната футболна група, 70 за различните национални купи, 10 в Европейските турнири, 17 за Балканската купа и др.

Футболистът е два пъти Балкански шампион с отбора на „Берое“ за 1968 и 1969 година. Носител е на „бронзов“ медал от първенството по футбол на България за сезон 1971/1972г., за „А“ Националния и Олимпийския отбор е изиграл 15 мача. Включен е в състава на Националния отбор  на световното първенство по футбол в Англия през 1966г. Играе за олимпийския отбор на олимпиадата в Мексико през 1968г., където става носител на „сребърен“ олимпийски медал. Удостоен е със званието „Заслужил майстор на спорта“.

Под негово ръководството като старши треньор на ФК „Берое“, отборът печели републиканската титла и става „шампион на Р. България“ за сезон 1985/1986г.

Футболистът и бивш треньор на „Берое 1916“ Евгени Янчовски е предложен за отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>