Премиерът с апел за разследване на призивите към насилие на „Възраждане“

Правителството на Николай Денков призова разследващите органи да образуват проверки за призивите от страна на „Възраждане“ и председателя на партията Костадин Костадинов заради призивите към насилие, съобщи Офнюз.
След заседанието на Министерския съвет премиерът Николай Денков и министрите на външните работи и на правосъдието Калин Стоянов и Атанас Славов дадоха брифинг, с който да покажат, че осъждат тези прояви. „В българския парламент вилнее неофашистка партия, тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности, каквито са и българските фундаментални ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите“, цитира думите на философа проф. Георги Фотев Николай Денков. Според премиера тази констатация изисква решения и действия както на институциите, така и на партиите.
„Моят призив е и към президентството и към другите партии в Народното събрание и извън него да кажат смятат ли, че е нормално не просто да продължават, а да се активизират призивите за насилие, включително към политически фигури и лица в парламента“, каза той. Денков допълни, че действията на „Възраждане“ са започнали преди две години, но през последния месец са зачестили. „Виждаме активиране на тази агресия, дори с постове и с призив за насилие, което се прояви на улиците и със нелегитимна забрана народни представили да правят изказвания от трибуната на НС“, каза още той. По думите му историята на човечеството показва, че големите проблеми започват с малки акции от този тип. Затова Министерският съвет е решил да обърне внимание на това, защото е напълно неприемливо.
Вътрешният министър Калин Стоянов призова гражданите да не провокират насилие и омраза. Според него полицаите са подготвени и знаят кога и как да се намесят. „За всички случаи, при които има неправомерни действия или бездействия от служители няма да се поколебая да взема мерки срещу тях“, посочи Стоянов. Думите му идват седмици, след като полицаи не спряха симпатизанти на „Възраждане“ пред кино „Одеон“ да крещят и обиждат отишли на кино хора, за да гледат френския филм „Близо“.
Министърът на правосъдието Атанас Славов обясни от своя страна, че депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция. „Използването на имунитета за заобикаляне на отговорност е злоупотреба с право. Призивите за политическо мотивирано насилие, за агресия, използване на езика на омраза са съставомерни дейния, които са наказуеми“, каза той. Доц. Атанас Славов призова разследващи органи да установят тези действия, да образуват проверки и да започнат разследвания, защото „не можем да допуснем насилието в политически аспект да стане норма“.

Премиерът с апел за разследване на призивите към насилие на „Възраждане“

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>