31 май – Световен ден за борба с тютюнопушенето

Всяка година на 31 май СЗО отбелязва Световен ден без тютюнопушене. Кампанията е насочена за повишаване на осведомеността относно вредите и последиците от употребата на тютюн и излагането на вторичен дим, както и за отказване от тютюнопушенето.
Мотото на тематичния ден за 2023 г., съгласно публикуваната информация от Световната здравна организация е: „Отглеждайте храни, а не тютюн!“.

В световен мащаб всяка година загиват над 8 милиона души, засегнати пряко или косвено от тютюна. Повече от 7 милиона от тях умират от директна употреба, а почти милион и двеста хиляди непушачи – от вдишването на вторичен тютюнев дим. 65 000 от тези, които умират от болести, свързани с вдишването на вторичен тютюнев дим, са деца.
Данните от Националния център по обществено здраве и анализи, включени в доклада от Националното проучване на факторите на риска за здравето на населението на Р. България, 2020 г. посочват, че 39.4% от възрастното население употребява тютюн, като делът на мъжете е по-висок от жените, съответно 40.5% на 38.7%. Най-висок е делът на ежедневните пушачи – мъже във възрастовата група 45-54 г. (49.0%). Остава без промяна фактът, че 14.3% от анкетираните са започнали да пушат на 10-15-годишна възраст.
Основната част от анкетираните пушачи употребяват бездимни тютюневи изделия, наргиле и електронни цигари вкъщи (44.7%), като делът им нараства няколко пъти с възрастта. В заведенията 36.5% от анкетираните употребяват тютюневите продукти. Най-висок дял на пушещите бездимни тютюневи изделия е във възрастта 20-35 г. Около 2/3 от пушачите (67.1%) подкрепят тоталната забрана за пушене на обществени места. На пасивно пушене в дома си са изложени 53.7% от анкетираните.
Текущо през цялата година и насочено през месец май Регионална здравна инспекция – Стара Загора организира различни инициативи за популяризиране на Световния ден без тютюнопушене.

С мащабна кампания в парк „Артилерийски“ – Стара Загора, посветена на Световния ден на движението, се акцентира на физическата активност като алтернативно на тютюнопушенето поведение. Проведени бяха редица спортни игри и демонстрации.
На филмовата вечер и куиз вечер се застъпиха рискови за здравето фактори, включително и тютюнопушенето. Партньорството на Регионална здравна инспекция – Стара Загора с Международен младежки център – Стара Загора постави акцент върху здравето като ценност.

За поредна година Консултативния кабинет за отказ от тютюнопушене гостува на станалия традиционен Спортен празник на град Раднево на 17 май. Предоставени бяха съвети за отказ от тютюнопушене и измерване нивото на въглероден монооксид в издишания въздух.

Проведени бяха обучения и демонстрации с пушещата кукла Сю в редица училища в града и областта.
Консултативния кабинет за отказ от тютюнопушене гостува и в детски градини и училища от областта за педагогическите колективи.

На 29 май в ОУ „Вапцаров“ град Казанлък ще се проведат обучения и демонстрации с пушещата кукла Сю.
На 30 май на централния площад на град Казанлък е планирана инициатива на РЗИ – Стара Загора съвместно с Община Казанлък. Предвидени са демонстрации с пушещата кукла Сю за ученици, изнесен кабинет за отказ от тютюнопушене и измерване на възрастното население с импедансен кантар. Ще бъдат предоставени съвети и препоръки как да се запази телесното тегло в процеса на спиране на цигарите.
На 31 май от 11.00 часа в парк „Александър Стамболийски“ Стара Загора ще се проведе традиционната инициатива: „Ваканция здравей! Да играем безопасно!“ организирана от ОДМВР – Стара Загора, МКБППМН – Стара Загора, ЦПЛР – МОС, РДПБЗН – Стара Загора, РУО – Стара Загора, БМЧК – Стара Загора. РЗИ – Стара Загора ще участва с изнесен кабинет за отказ от тютюнопушене, демонстрации с пушещата кукла Сю и алкоочила.
На същия ден от 15 часа в актовата зала на Превантивно-информационен център по зависимости – Стара Загора ще се проведе викторина под надслов „Умни, здрави, със знания богати“, с включени въпроси за предизвикателствата пред юношите, които може да им отнемат мечти, бъдеще, живот.
На 5 юни обучения за вредата от употреба на тютюневи изделия ще бъдат реализирани в 9 ОУ „В. Ханчев“ – Стара Загора.
На 6 юни в НГПИД „ Акад. Дечко Узунов“ град Казанлък ще се проведат демонстрации с пушещата кукла Сю. В ОУ „Мати Болгария“ Казанлък с педагогическия персонал ще се извърши измерване на въглероден монооксид в издишан въздух и измерване с импедансен кантар. Ще бъдат предоставени съвети и препоръки как да се запази телесното тегло в процеса на спиране на цигарите.
На следващия ден – 7 юни подобна инициатива ще се състои и в читалището на село Долно изворово, общ. Казанък.
На 14 юни от 12.30 часа Консултативния кабинет за отказ от тютюнопушене ще гостува на ПГСАГ „Л. Байер“ – Стара Загора.
В съвместните инициативи на РЗИ – Старa Загора и МКБППМН – Стара Загора по време на лятната работа също ще се постави акцент на фактора тютюнопушене.
Регионална Здравна инспекция – Стара Загора напомня, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година в Консултативния кабинет за отказ от тютюнопушене. Работното време е от 8.30 до 17 часа, от понеделник до петък, административна сграда на РЗИ – Стар Загора – ул. Стефан Караджа №10.
Допълнителна информация може да получите на телефон 0882 442 999 и на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.

31 май – Световен ден за борба с тютюнопушенето

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>