Ваня Попова: Хората в НС трябва да бъдат глас на безгласните!

Неправителствени организации се обединяват в името на законодателство срещу домашното насилие. Те създадоха документ, с който се обръщат към законодателите и настояват за примането на спешни мерки за актуализиране на Закона за домашното насилие. Вижте гостите в студиото на Сутрин с нас и темите, които стоят болезнено отворени за обществото ни от години.

Обединението на организациите е спонтанен акт. Последното заседание на НС отхвърли гласуването на подготвените законопроекти, очаквани вече 5 години. Това заяви Ваня Попова, член на УС на сдружение Самаряни. Това е поредното пространство, което даваме насилието да продължава, жертвите да се увеличават, допълни Ваня Попова.

Новите проектозакони предвиждат създаването на такъв регистър. За поредна година в националната програма за борба с насилието включва създаването му. Съдаването й включва не само МВР, прокаратурите, съда, неправителствени организации, адвокати, бюрото за правна помощ. Съществуването на такъв регистър улеснява работата на всяка една институция, работеща с лица жертви на насилие, казва Соня Пенева.

Наличието на регистър дава история. Кои са спешните законадетилни мерки необходими в ежедневната работа на ангажираните организации.

Това дава усещане за безнадеждност на жените, и те трудно вземат решението да потърсят закрила, казва Ваня Попова. Хората в НС трябва много ясно да разберат защо са там. Да имат, власт, позиция, контрол или да бъдат глас на безгласния, който да защитава онеправданите.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>