“Ден на розовата фланелка” в Стара Загора

Всяка година, последната сряда на месец февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Позната е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден, участниците в организираните в тази връзка инициативи, носят розово, за да символизират своята позиция на неприемане на тормоза в училище.

На 22.02.2023 г., Сдружение “Самаряни”, за осма поредна година, ще отбележи “Деня на розовата фланелка” под мотото “Think Pink – сМИСЪЛ за розово бъдеще”. Множество инициативи в няколко училища от Област Стара Загора и едно “розово” предизивикателство в дигитална среда, ще предоставят платформа на младите хора, за да станат, сред своите връстници, “глас”, който може да бъде чут, разбран и последван. Кампанията се осъществява съвместно с Интеракт Клуб Стара Загора – младежката програма на Ротари Клуб Стара Загора, ІІ ОУ „Свети Паисий Хилендарски”, гр. Раднево, и ОУ “Кирил и Методий“, с. Свобода, като част от дейностите на Консултативно-информационния център за справяне с насилие и агресия (КИЦ) на Сдружение “Самаряни”, в рамките на “Терапевтичната програма за деца за справяне с насилие”, в направлението й “НЕнасилие в моето училище!”.

Инициативите ще стартират на 20.02., в ОУ “Св. СВ. Кирил и Методий”, с. Свобода, с флашмоб, който ще обедини ученици, учители, родители, помощен персонал и специалисти в “розово” сърце – символ на избора на всеки от участниците и “сМисъл за розово бъдеще”.

Също на 20.02., младите хора от Интеракт клуб Стара Загора, ще пуснат своето “розово” предизвикателство в социалната мрежа Tik Tok – www.tiktok.com/@interactclubstarazagora, което до 03.03., ще очаква отговор под формата на клип или снимки от всеки млад човек, група или клас, отразяващи действие в “розово” и #ThinkPink – #смисъл за #розово #бъдеще. Специални скреч карти или онлайн колело ще отправят предизивикателства в “розово”, като “Играй в розово!”, “Яж в розово!”, Танцувай в розово!”, “Боядисай в розово!”, “Свири в розово!” и др., към всеки желаещ да направи свой клип или снимки. Един от всички Tik Tok-ъри, на случаен принцип ще получи нещо символични и специално за спомен от своето участие.

На 22.02., екипът на Сдружение “Самаряни” и над 120 деца и млади хора от ІІ ОУ „Свети Паисий Хилендарски”, гр. Раднево, ще се впуснат в интерактивности, с които ще се опитат с думи и без думи, да потърсят и намерят възможните варианти за действие и бездействие, на различните “роли”, участващи в ситуации на тормоз в училище.

***

За инициативата „Ден на розовата фланелка“ в световен мащаб

Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид и Травис. При откриването на учебната година, в тяхното училище, група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че е дошъл с розово поло, довеждайки го до плач. На следващия ден, споменатите двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен приятел.

Тази инициатива бързо става популярна сред други училища. Всяка следващата година, все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят като израз на неприемане на тормоза, но и на стереотипите, свързани с пола. Розовото е само цвят и не е доказателство за мъжественост или женственост.

В България за първи път Денят на розовата фланелка се отбелязва през 2012 г.

Консултативно-информационен център за справяне с насилие и агресия (КИЦ), Терапевтична програма за деца за справяне с насилието

Все по-често специалистите от Кризисен център „Самарянска къща” попадат на случаи на деца, които оказват тормоз или са станали жертви на такъв сред свои връстници, в училищната си среда или в семейството си. В отговор на тази тревожна тенденция Сдружение „Самаряни“ разширява обхвата на услугите, предоставяни на лица, пострадали от насилие. В рамките на Консултативно-информационeн център за справяне с насилие и агресия (КИЦ), разкрит през октомври 2017 г., стартира разработването и прилагането в практиката на цялостна Терапевтична програма за работа с деца за справяне с насилие, която включва провеждане на терапевтични групи за деца “Изиграй насилието!” и специализирани занятия по превенция – “НЕнасилие в моето училище!”.

КИЦ обединява в себе си работата в няколко направления, които се развиват в отговор на необходимостта от предоставяне на социални услуги на лица, които се намират в рискова ситуация, станали са жертва или свидетели на оказано насилие или трафик, но не се налага за тях да се извършва настаняване, както и за лица с агресивни прояви, оказващи тормоз и насилие. Една от сновните цели на програмата на КИЦ е да се осъществява превенция на насилието в училищата, като част от задачите й са да се повиши информираността и да се развиват системни умения у децата в училищна възраст за разпознаване и справяне с агресията и насилието, както и да се стимулира активното им участие в противодействие на тормоза и насилието в училищна среда. Използват се различни игрови и рисувателни методи и ролеви техники, включително психодрама, които да провокират децата към разбиране на собствените чувства и емоции и активно да развиват подходящи позитивни стратегии за справяне с ежедневни стресови ситуации.

“Ден на розовата фланелка” в Стара Загора

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>