Ден на почит към жертвите на комунизма

1 февруари в България е ден за почит към жертвите на комунистическия режим. Съюза на репресираните в Стара Загора организира възпоменателна панахида днес в храм‘ Св. Великомъченик ДИМИТЪР”. Да помним историята и да не позволим това отново да се случи …е посланието на днешния ден

1 февруари в България е ден за почит към жертвите на комунистическия режим. На тази дата през 1945 г. са осъдени на смърт трима регенти, 67 депутати, министри, генерали, полковници, банкери. Разстрелът е същият ден.
Народните съдилища издават над 10 000 присъди в 131 процеса. На смърт са осъдени над 2600 души. Повече от 200 човека са избити още преди формалните процеси. Хиляди са незнайните гробове на убитите без съд и присъда.

В Стара Загора почит бе отдадена с панихида в храм Св.Димитър. Панихиди и възпоменателни прояви се проведоха в много други областни градове.

Ден на почит към жертвите на комунизма

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>