„Завод“ е за онзи, който все още търси смисъл в присъствието си на Земята.

Тази вечер е премиерата на най- новия спектакъл за възрастни на Кукления театър по стихове на Никола Вапцаров „Завод“ . Идеята и драматургията са на Полина Христова, която прави дебют като режисьор на сцената в Стара Загора. Това е спектакъл за Вселената, скрита в душата на малкия човек. Режисьорът Полина Христова е водена от вярата на Вапцаров, че всеки човек има право да бъде щастлив и че всеки човек е важен. Сценографията на Марина Янева е модерна и завладяваща, а музиката на Милен Апостолов подсилва внушенията на представлението. Особено ефектна е хореографията на Явор Кунчев, която седмината актьори на сцената виртуозно представят.
Консултанти на „Завод“ са Веселка Кунчева и Ина Божидарова.
„Завод“ е поредният спектакъл за възрастни на Кукления театър в Стара Загора, който поставя във фокуса си стремежа за свобода, щастие и безгранични мечти, които една невидима сила желае да подчини или унищожи. Този път това е ЗАВОД, чудовището което потъпква всеки, дръзнал да съхрани своята вяра.
Според директора на театъра Дарин Петков, такива продукти се създават в Кукления театър в Стара Загора, защото истински вълнуват зрителя. „Има някаква болка вътре в нас, която искаме непременно да споделим тук и сега. По различен начин реагираме и понасяме болката на реалността, но всички я живеем заедно и затова такива теми идват естествено на сцената при нас“, добавя директорът.
Идеята на режисьора Полина Христова идва преди няколко години заедно с непоколебимата й вяра, че Вапцаров е един от най- големите български поети.
Никой от екипа не е разглеждал Вапцаров извън поезията му. В този спектакъл няма да откриете грам идеология, нито щрихи на конкретна епоха. Ще видите неистовия стремеж за свобода и вяра на малкия човек, на този, от когото нищо не зависи и в какво го превръща ЗАВОД. Спектакъл за важността на всеки един човек – на мислите, мечтите и копнежите му. На онзи, който търси все още смисъл в присъствието си на Земята, но под саждите и маслата от машините е затулил дълбоко в себе си вярата, смелостта и надеждата.
За да се потопят в атмосферата, целият екип посещава металургичен завод в Стара Загора.
Казват, че са си взели от там много от похватите, които виждаме на сцената. В мрачния, металургичен цех на „Завод“ има място и за вяра, копнеж и любов.
Спектакъл, който ще се преживява дълго.

Категория: КУЛТУРА, ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>