Възможно ли е да се чувстваме щастливи в училище? Психолозите разказват

Възможно ли е учениците да се чувстват щастливи в училище. Това е темата на Сборника „Щастливи ученици в училище. Мисия възможна! Той дава модел за създаване на позитивна и мотивираща образователна среда чрез социално и емоционално учене в начален етап. Възможно ли е това…от съавтора, психолога Дончо Донев, гост в предаването Сутрин с нас.

Сборникът представлява психолого педагогически модел, казва психологът. В него са описани 16 занятия. Всеки един учител може директно да ги приложи в час на класа или в часовете по интереси. По този модел психолози и педагози работят отдавна. Кое провокира създаването на сборника.

Щастието влияе директно върху качеството на образованието. Според психолога, ние не търсим дори качество, а само количество в образованието. Това е и мотивацията на психолозите. Да предложат вариант за обучение. Психологът Ирина Калинина е автор на самия модел, обясни Дончо Дончев. Моделът се прилага от 2016 та и непрекъснато се коригира.
Средното училище в Чирпан е първото, в което този модел започва да се прилага. Всичко става на добрата воля на учебните заведения.

Всеки един такъв час започва с игра, разказва психологът. Всеки следващ час, играта се развива и усложнява. Така децата естествено се научават, точно както работи емоционалната интелигентност. Фокусът на прилагане на модела са второкласниците. За да бъде ефективен и устойчив този модел са необходими време и ресурси, категорични са експертите. Книжният вариант на сборника е ограничен, но електронният се рапространява свободно. Всеки един учител може да го свали и да прилага модела. Въпрос само на добра воля.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>