С богата програма стартират тази година Яворовите януарски дни в Чирпан

С богата 13-дневна програма стартират тази година Яворовите януарски дни в Чирпан. За първи път те са под патронажа на Министерство на културата, което подкрепя финансово отделните прояви, съобщи кметът на Община Чирпан Ивайло Крачолов. /видео/

 

Яворовите януарски дни стартират на 13 януари с изложба „130 години от създаването на списание „Мисъл“ – ярка българска диря в европейското културно наследство. Изложбата ще представи доц. Елка Трайкова.

Запалването и шествието с огъня на Яворовата поезия е с начален час 17 часа от Къща музей „Пейо К. Яворов“.
Официалното откриване на Яворовите януарски дни е от 17,30 часа в парк „Яворов“.

От 18 часа в залата на общината започва тържествена Яворова вечер. Слово за Яворов ще изнесе Иван Гранитски. Ще бъде обявен носителя на Националната Яворова литературна награда за поезия.
Тази година се навършват 120 години от издаването на бунтовния лист „Свобода или смърт“. На Яворовите дни ще бъде представен документалния филм „ Срещи на първия ред: проф. Михаил Неделчев с Пейо Яворов“ –режисьор Валери Яков. През последните 50 години проф. Неделчев е най-големият изследовател на живота и творчеството на поета.

В Яворовите януарски дни ще бъдат обявени и резултатите от два национални конкурса.

 Предстои Яворова вечер в Българския културен център в Париж, организирана от Община Чирпан и Община Поморие. На нея Община Чирпан ще подари барелеф на Яворов на Българския културен център. Очаква се това да се случи през пролетта. В събитието ще участват и представители на Министерство на културата.

 

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>