Юбилейна изложба по повод 160 години от рождението на Антон Митов

Юбилейна изложба по повод 160 години от рождението на патриарха на българската живопис Антон Митов подготви Художествена галерия в Стара Загора. Откриването е утре 24 номври. Директорът на галерията проф. Марин Добрев е гост в студиото на Сутрин с нас.

В експозицията са събрани 30 творби, които се съхраняват във фондовете на Софийска градска галерия, Националната галерия, в Стара Загора и Казанлък. Стара Загора е роден град на Антон Митов. „Не случайно Стара Загора организира тази изложба. Това е един реверанс към града. Това са първите крачки на българското светско изкуство“, казв Марин Добрев.

Живописта на Антон Митов се характеризира с ярки багри и множество фигури. Въпреки сюжетното и тематично многообразие на творчеството си, той е известен като художник на пазарите, поради поредицата му платна, изобразяващи български пазари с тяхната типична пъстрота и национална идентичност. Автор е и на едни от най-ранните пейзажи.
Като художник работи във всички жанрове и техники на живописта. „Той е един от майсторите на битовия жанр“, каза проф. Марин Добрев. Освен това е и вдъхновен оратор, публицист и фейлетонист. Част от книгите му са представени в експозицията.

За своите четири десетилетия творческа дейност създава около 500 живописни платна, автор е на над 300 публикации. Начинът, по който той търси измеренията на новото българско изкуство в рамките на европейското, са изумителни от сегашна гледна точка, казва Марин Добрев.

Юбилейната изложба на Антон Митов може да бъде разгледана до 15 януари.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>