Лекция „Битът на старозагорци след Освобождението“ акцент в програмата за 5 ти октомври

По случай деня на Стара Загора в Регионалния исторически музей главният уредник Райна Антонова ще изнесе лекция на тема „Битът на старозагорци след Освобождението“ . Гостите ще видят избрани експонати от изложбата „Спомени за бащината къща“. Повече за силата и духа на старозагорци, от самата Райна Антонова, гост в предаването „Сутрин с нас“.

Лекцията „Битът на старозагорци след Освобождението “ е акцент в програмата на Стара Загора за празника 5 ти октомври. Това е денят, който чества възстановяването на града след Освобождението.

В края на 19 и началото на 20 век изключително добре развито е гражданското общество. Създават се благотворителни организации. Обръща се специално внимание на културата и образованието. Градът все още е в руини, а се създава ученолюбиво дружество, което изнася театрално представление в салона на мъжката гимназия. Наблюдава се силен дух за бързо развитие сред старозагорци.

Благодарение дейността на Салабашев, Димитър Наумов и други старозагорци, участващи в управлението на Източна Румелия се затвърждава нейния български характер. Салабашев прави така, че образователната система на Източна Румелия да е еднаква с тази на Княжеството. Така, те категорично заявяват на света, че Източна румелия е българска и трябва да е част от Княжеството. Лекцията е на 5 октомври от 11 часа в залата на историческия музей.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>