След инцидента с автобус на „Тракия“: Две от ранените деца са приети по спешност в „Пирогов“

 

След тежкия инцидент със сръбски автобус с деца на магистрала „Тракия“ в неделя привечер в Университетската болница в Стара Загора бяха настанени 14 души. От тях двама са възрастни, 12 са деца. Като цяло състоянието на децата е стабилно, с изключение на две от тях, които бяха транспортирани към София и вече са приети в „Неврохирургия“ в болница „Пирогов“. Това съобщи служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

По-рано от Стара Загора, където министърът е от вчера вечерта, за да следи на място ситуацията, обясни за състоянието на най-тежко ранените и защо се налага транспортирането им до София.

„Едното дете, което беше в по-тежко състояние вчера и за което имахме големи притеснения, е стабилизирано хемодинамично, контактно, адекватно, в пълно съзнание е. Ще се наложат оперативни интервенции и затова с екип ще пътува за София, за Детската хирургия. Другото дете, което беше с травматичен шок и травма на горен крайник, от сутринта е в малко по-различно и тежко състояние. Затова след уговорка с неврохирирзи от София също се привежда към Детска неврохирургия на „Пирогов“, каза Меджидиев.

Останалите деца са добре, възрастните също са в добро състояние. 

„С изключение на един от възрастните пътници, на който е ампутиран крайникът, но той е в стабилно състояние. Другият пострадал също е в стабилно състояние“, посочи още служебният министър и допълни, че на този етап няма никой с опасност за живота, но все пак ситуацията е динамична.

Създава се организация линейки да откарат до границата децата и и възрастните, които са добре, откъдето ще бъдат поети от сръбските власти. Психолог вече разговаря с тези, които са настанени в хотел в Стара Загора. Клиничен психолог на болницата обръща внимание на настанените в лечебното заведение.

Министърът благодари на всички обикновени хора, които вчера са спрели на магистралата, за да помагат на място с каквото могат.

Сръбският здравен министър Златибор Лончар също благодари на българските власти и медиците ни за бързата реакция. Той отправи благодарност и към останалите хора, които са помагали на място.

Припомняме, че в неделя автобус със сръбска регистрация, превозващ около 50 души – основно деца, катастрофира на АМ „Тракия”.

Инцидентът стана между 217 и 218 км в посока София. Автобусът излязъл от магистралата и се обърнал на една страна в канавката.

Към момента версиите, които се разглеждат за тежката катастрофа със сръбски автобус с деца на магистрала „Тракия“, са две – грешка на шофьора или евентуална техническа неизправност. Шофьорът на автобуса е задържан за 24 часа, предстоят разпити. Той не е пострадал при инцидента. Пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни. Най-вероятно днес ще му бъде повдигнато обвинение. Това съобщиха на брифинг пред медиите от полицията на прокуратурата, които отидоха на мястото на инцидента.

 

След инцидента с автобус на „Тракия“: Две от ранените деца са приети по спешност в „Пирогов“

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>