Колко средства от Фонда за справедлив преход може да получи регион Стара Загора?

В срещата зам. министърът на Регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова обясни, че в момента, в координация с ЕК и Министерство на енергетиката, се изготвят Териториалните планове за справедлив преход за трите региона. В тях ще бъдат разписани мерките и проектите, които ще се финансират.

Плановете ще бъдат публикувани за обществено обсъждане и гражданите от трите области ще могат да дадат коментари и препоръки. „При одобрение на програмата до края на годината ще може да се кандидатства с проекти от началото на 2023 г.“, посочи Иванова.

Тя допълни, че се планира област Стара Загора да получи над 50% от средствата, а другата половина ще е за останалите два региона. Стара Загора ще има достъп до близо 276 млн. лв. за изпълнение на проекти за градско развитие по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

Градът се състезава за средствата с Пловдив и Бургас, като трите центъра могат и да си партнират за обекти от общ интерес. По-малките градски общини в Югоизточен район, където попада област Стара Загора, ще бъдат финансирани с 364 млн. лв.

Регионът ще има достъп до финансиране по пет европейски програми за транснационално и междурегионално сътрудничество, в които страната ни участва с цялата си територия.

Те ще подкрепят мерки за подобряване на конкурентоспособността, иновациите, прехода към възобновяеми енергийни източници, опазване на околната среда, достъп до заетост и образование и други.

Най-сериозен интерес предизвика програмата за енергийна ефективност на жилищата, която ще се финансира с 1.4 млрд. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост. Зам.-министър Иванова информира, че шест пилотни гишета за обслужване на гражданите ще бъдат разкрити в страната до края на годината.

Догодина към тях ще се присъединят и всички 28 областни информационни центъра. Те ще поемат цялостното информационно обслужване, като ще предоставят информация за всички видове програми и мерки, които подкрепят енергийната ефективност.

Иванова информира, че 30% от ресурса ще бъде резервиран за саниране на малките жилищни кооперации с между 3 и 36 апартамента. Тя призова гражданите да бъдат активни и да започнат с избора на фирми за изготвяне на технически паспорт и енергийно обследване на сградите, което по изискване на ЕК е за сметка на гражданите.

„Сумите, които ще трябва да отдели всеки апартамент не са толкова високи на фона на текущите цени на енергоносителите. Освен това сега ще има много по-ефективни мерки, които ще доведат до допълнителни спестявания и тази инвестиция ще се изплати бързо“, коментира Иванова.

За разлика от предишната програма за саниране, този път отпада правилото „първи по време, първи по право“, а ще има конкурентен подбор на проектите. Предложени са и промени в Закона за управление на етажната собственост, които предвиждат решенията на етажната собственост за участие в програмата да се взимат със съгласие 50% на собствениците.

Категория: БИЗНЕС, ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>