Български лигнитни въглища ще бъдат изнасяни за електроцентрали в Сърбия

Български лигнитни въглища ще бъдат изнасяни за електроцентрали в близост до Белград, Сърбия. Това става ясно от прессъобщение на „Мини Марица-изток“ ЕАД. Държавната въгледобивна компания е подписала договор сръбска компания, която ще доставя българските въглища.

За пръв път в 70-годишната си история „Мини Марица-изток“ ЕАД ще изнася въглища за централи извън територията на комплекса „Марица-изток“, посочват от ръководството на дружеството.

Договорът със сръбската компания е до 30 април 2023 г., като е предвидена клауза за удължаване.

Предвижда се да бъдат продадени 1 750 000 тона лигнитни въглища на цена по-висока от тази, на която купуват централите в комплекса „Марица- изток“. Въглищата ще се предават на площадката на „Мини Марица-изток“ и дружеството няма ангажимент за транспортирането им до сръбските централи. Гарантирането на плащанията е осигурено, чрез неотменяем акредитив, посочват още от държавното дружество.
„Реализацията на български лигнитни въглища извън територията на комплекса „Марица-изток“ досега беше немислима и едва ли някога се е допускало, че е възможен техния износ, особено при създадените през последните години мрачни прогнози за скорошно затваряне на „Мини Марица-изток“ ЕАД. Сключването на договора за износ на български лигнитни въглища няма да се отрази на гарантираните доставки за централите от комплекса Марица-изток. Този износ е сериозно постижение и добра перспектива“, обясни инж. Илза Чинкова, изпълнителен директор на дружеството.

 

Български лигнитни въглища ще бъдат изнасяни за електроцентрали в Сърбия

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>