Удължават срока на COVID сертификата с една година

Използването на европейските COVID сертификати се удължава с още една година. За това се споразумяха Европейският парламент и преговарящите екипи на страните членки. Правилата ще бъдат удължени до 30 юни 2023 г.
На срещата преговарящите са се съгласили, че държавите трябва да се въздържат от налагането на допълнителни ограничения за свободното движение на притежателите на сертификата.
„Чрез разширяване на правната рамка с една година законодателите на ЕС искат да гарантират, че гражданите на ЕС имат право на свободно движение в случай, че има нов вариант на безпокойство“, посочват от Европейския парламент.
Мярката ще бъде разгледана отново в края на година и ще се прецени дали все още е необходима въз основа на научни съвети от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Комисията по здравна сигурност.
Очаква се споразумението за удължаване на правилата на бъде официално прието както от Парламента, така и от Съвета на ЕС, за да влезе в сила до 30 юни – когато изтичат действащите правила.
Единният европейски сертификат дават информация дали човек е бил ваксиниран срещу COVID-19, има отрицателен тест или е преболедувал заболяването.

Категория: ЗДРАВЕ, ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>