12 млн. лв ще усвои ТрУ следващите 3 години за научна дейност

Тракийски университет е един от университетите, които ще бъдат финансирани по mлана за възстановяване за изследователска и научна дейност, това заяви в студиото на „Сутрин с нас“ зам. Ректорът на старозагорската Алма Матер Мирослав Карабалиев. 12 млн.лв са предвидени за Тракийския университет. Как и в какви направления ще бъдат похарчени средствата.

В момента всички факултети подготвят стратегия за иновации. 12 млн лв. за 3 години ще усвои висшето училище в сферата на изследователската и научна дейност. Общи 9 изследователски университета в страната влизат в тази група.

Как ще бъдат похарчени 12 млн лв за наука. Основният фокус е да се финансират научни групи на водещи изследователи.

Този тип финансиране ще се различава от досегашните. Сега ще се осъществява друг тип контрол, което ще улесни процеса, надява се Карабалиев.

ТрУ кандидатства по Европейска програма за създаване на университетски международни мрежи. Чакат се резултатите. Цел на университетта е 90 нови студинтни държавна поръчка да се влеят в новите ай ти специалности, каза още за ректорът.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>