Иновативни „кучемати“ заработиха в Стара Загора

От днес в Стара Загора са поставени и работят вендинг машини, които срещу празна пластмасова бутилка дават порция храна за домашния любимец. Придобивката беше представена от зам.-кметът Йордан Николов. “Целта е гражданите да събират разделно опаковките и същевременно да ги насочим към грижа за животните“, казва Николов.

Кучематите са разположени в изградените места за свободна разходка на домашни любимци – в „Станционната градина“, в парк „Артилерийски“ ,в парк „Зеления клин“ и на „Аязмото“ близо до Митрополията. Капацитетът на устройствата е достатъчен за едноседмично функциониране – приблизително веднъж седмично се зарежда контейнерът за храна, при което се освобождава и контейнерът за пластмасови бутилки Всички външни части на устройствата са устойчиви на замърсяване и се почистват лесно.

На лицевия панел на кучематът са разположени отворът за поставяне на празна бутилка, както и отвор за изливане на вода, която постъпва направо в разположения най-долу съд за пиене на вода от животното. Процесът е напълно автоматизиран – след постъпване на бутилката и преминаването през съответния датчик, специалното, предварително настроено устройство-дозатор с електромагнитен клапан отпуска точното количество гранулирана храна в съда за хранене. На лицевия панел се намира и LCD-дисплей с индикатори за състоянието на устройството – в експлоатация, с изчерпана храна, с пълен контейнер за пластмасови бутилки.
Николов призова за добросъвестно използване на новите придобивки и за тяхното опазване от вандалски прояви.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>