Реакция на евродепутати срещу глобалните технологични гиганти

Глобалните технологични гиганти Meta, Twitter и Google да направят всичко възможно, за да противодействат на руската дезинформация – за това настояват депутати от Европейския парламент в писмо, адресирано до компаниите. Те се обявяват за премахването на акаунти от социалните мрежи, които разпространяват омраза и невярна информация за руската инвазия в Украйна, съобщава Булевад България. Сред подкрепилите писмото са и двамата български евродепутати Радан Кънев от ЕНП/Демократична България и Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ.
„Докато светът с ужас наблюдава бруталната и смъртоносна инвазия на Путин в Украйна, вашите компании трябва да решат от коя страна на историята са“, се казва в позицията на евродепутатите.
По-рано технологичните компании блокираха някои руски пропагандни издания като RT и Sputnik. Въпреки това депутатите отбелязват, че ключови политически фигури, които разпространяват омраза и дезинформация и помагат за разпалването на войната в Украйна, все още публикуват в социалните платформи.
За пример те посочват Александър Дугин – един от ключовите пропагандисти на руската агресия, популярен сред неофашистките групи по целия свят. Дугин редовно споделя тези, че войната в Украйна е условие за възраждането на Руската империя и че Западът е дегенериращ. От профила си във Facebook Дугин редовно разпространява руска пропаганда, но въпреки това страницата му все още е активна в мрежата.
Евродепутатите обръщат внимание и на международните фашистки групи и военните пропагандни канали на Путин в социалните мрежи и настояват тези канали и акаунти да бъдат незабавно премахнати.
След руската инвазия в Украйна платформите на Facebook, Twitter и Google взеха редица мерки срещу разпространяването на дезинформация по отношение на войната, но според евродепутатите те не са достатъчни.
Писмото на депутатите от Европейския парламент е написано по инициатива на Глобалния проект срещу омразата и екстремизма и Асоциация „Никога повече“.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>