Янко Янков иска публикуване на дневния ред на сесиите в последния момент

Общинският съветник Янко Янков поиска от председателя на Общинския съвет да публикува дневния ред на сесиите в последния момент, за да не могат, цитирам „разни кабеларки да говорят празни приказки и да уронват престижа на съвета“ преди сесия. Това искане противоречи на Правилника на Общинския съвет, в който са регламентирани сроковете за публикуване на материалите за общинските сесии и е директен удар върху прозрачността в работата на Общинския съвет.
С обсъждане на организационни въпроси започна работата на мартенската общинска сесия. Председателят й Мария Динева настоя общинските съветници да си припомнят технологията по публикуване на дневния ред.
Поводът са направени критики в публичното пространство , че има дублиращи точки в проекта за дневен ред. Общинският съветник Янко Янков използва организационните минути, за да поиска по- малко и по- късно подадена предварителна информация за медиите.
Мария Динева не видя ограничаване на правото на информация. Проф. Иван Върляков обаче припомни, че се нарушава Правилника на Общинския съвет.
Що се отнася до запазване на престижа на Общинския съвет напомняме, че преди дни КПКОНПИ уличи двама общински съветника в конфликт на интереси на територията на страната, единият, от които е Янко Янков от Стара Загора. Днес решението на КПКОНПИ не беше коментирано от съветниците. Това обаче направи самият Янков при отлагане на избора на представител на Общинския съвет в Общото събрание на ВиК асоциацията.
Припомняме, че работата на общинските съвети и комисии е публична за всички граждани и медии в Република България.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>