Иновативен „Център за аквапоника” откриха в Тракийския университет днес

Иновативен „Център за аквапоника” откриха в Тракийския университет днес. На събитието присъства и президентът Румен Радев. /видео/

 

Президентът Румен Радев откри иновативен „Център за аквапоника” в Тракийския университет.
„Това е съвременно достижение не само на Тракийския университет, а и на цяла България“, каза в приветствието си президентът Румен Радев.

 

Първият цикъл на производство стартира през пролетта на 2022 г., а първата аквапонична продукция за българския пазар ще се реализира през есента. Годишната продукция е около 120 хил. зеленолистни органично произведени растения и около три тона риба с отлично качество и вкус при непрекъснато производство.Аквапониката е иновативна, устойчива, високопроизводителна технология, при която комбинирано се отглеждат риби и растения в циркулираща екосистема чрез използване на естествените бактериални цикли за преобразуване на отпадъците, създадени от рибите, в хранителни вещества за растенията.

Естественият микробен процес поддържа рибите и растенията здрави и помага да се развиват отлично в една инфраструктура – воден обект. Не се използват пестициди, хербициди или химически торове, прилага се биологична борба с вредителите.

При аквапониката се използва едва 1/6 от водата, изразходвана при традиционното земеделие, и се произвежда осем пъти повече храна на декар. Специалистите коментират, че аквапониката е бъдещето на модерното земеделие.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>