Психологът доц.др. Дончо Дончев: Всеки трябва да се запита: „Защо искам да помогна“

Как се отразява войната на хората, които бягат от нея. Готови ли сме като общество истински да помогнем на тези бежанци и какво, ако не знаем какво да очакваме. Как говорим на децата в училище за войната? Разговор с психолога доц. Др. Дончо Дончев.

Бягайки и спасявайки се от война човек няма готов модел. Това което се случва като преживяване може да се определи единсвено като шок. Те трябва да преобразуват целия си живот за да оцелеят. В този смисъл непостоянното и непоследователно поведение е характерно за човек в ситуация на самосъхранение.
Даваме ли си сметка обаче като народ какво всъщност предлагаме с тази помощ, защо го правим и как очакваме да се развият нещата.

Не бива да има очакване, защото няма стереотип. Рано или късно ще има сблъсък на култури, според психолога. Според него, голяма чст от обществото е настроено приятелски към бежанците и всеки от нас е хубаво да си зададе въпроса защо иска да помогне

Как говорим на децата за война. Това е въпрос, който се задава незбежно.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>