Състояние на скривалищата на територията на област Стара Загора

Старозагорска област има 30 колективни средства за защита на населението (скривалища), които са собственост на МВР. В Стара Загора и в Казанлък има по 8 скривалища, които са собственост на юридически лица. В малките населени места също има такива обекти, собственост на юридически лица. Съгласно изискванията на ЗУТ всички по-нови сгради също разполагат с подземни помещения, които могат да изпълняват ролята на средство за защита. Данните бяха изнесени след заседание на Областния съвет по сигурност в Стара Загора
Ситуацията с бежанците в региона и готовността на Старозагорска област за предоставяне на възможности за настаняване на бежанци от Украйна бе основна тема на Областния съвет по сигурността. От изнесените данни стана ясно, че в момента на територията на областта са настанени 17 украинци в частни квартири в Стара Загора и 5 души в Международния младежки център в града.
Представителите на 11-те общини докладваха готовността за настаняване на бежанци и базите, с която разполагат. Всички общини декларираха, че имат възможности да поемат хора от Украйна както в общински жилища, така и в частни имоти. Засега обаче никъде извън областния град не са настанявани украински граждани. От ОД МВР напомниха, че украинците следва в тридневен срок след пристигането си да се регистрират в служба „Миграция“ към всяко Районно управление в общините. Това може да бъде направено от лицето, което ще им даде място за настаняване или е задължение на общините, ако те предоставят място за настаняване.
Комисар Стоян Колев, директор на РД ПБЗН, съобщи, че в Старозагорска област има 30 колективни средства за защита на населението (скривалища), които са собственост на МВР.
Стефка Абаджиева, директор на БЧК-Стара Загора, заяви, че червенокръстците са в национална благотворителна кампания от 27 февруари. Нуждите на пристигащите у нас украинци са най-вече от хигиенни материали, спално бельо и нови дрехи и обувки. БЧК е разкрила допълнителни пунктове за дарения в цялата област.
На Заседанието на Областния съвет по сигурност бе взето решение да се създаде координационен център, който да синхронизира и обобщава информацията и действията на институциите и на общините. Ще бъде отворена и телефонна линия в Областна администрация, на която нуждаещите се от съдействие ще могат да задават въпроси и да получават информация.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>