ЕВРОПА ДИРЕКТНО 01.02.2022г.

През 2005 г. на Общото събрание на Организацията на обединените нации с Резолюция (60/7) относно възпоменанието на жертвите на Холокоста 27 януари беше определен за международен възпоменателен ден в памет на жертвите на Холокоста. На 27 януари 1945 г. съюзническите сили освобождават концентрационния лагер на смъртта Аушвиц-Биркенау.
С резолюцията всяка държава — членка на ООН, се призовава да почита паметта на жертвите на Холокоста и да насърчава разработването на образователни програми по историята на Холокоста за предотвратяване на бъдещи актове на геноцид. В нея се призовава за активно опазване на обектите на Холокоста, служили за нацистки лагери на смъртта, концентрационни лагери, лагери за принудителен труд и затвори.
На 27 януари 2022 г. централата на Европейската комисия, сградата Берлемон, за първи път беше осветена с думите #WeRemember, присъединявайки се към кампанията, организирана съвместно от Световния еврейски конгрес и ЮНЕСКО в памет на жертвите на Шоа.
Изявление на председателя Фон дер Лайен в навечерието на Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста Брюксел, 26 януари 2022 r.
На 27 януари отбелязваме 77-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау.
Спомняме си за всички оцелели и за милионите еврейски жени, мъже и деца, както и всички други жертви, убити от нацисткия режим. На много церемонии в цяла Европа и по света имената им ще бъдат изричани, животът им ще се помни.
През тази година отбелязваме и 80-ата годишнина от конференцията от Ванзее — срещата, на която се решава съдбата на европейските евреи. На тази среща нацистите планират систематично да търсят евреи в цяла Европа, за да унищожат еврейския народ.
Холокостът е европейска катастрофа. Антисемитизмът роди тази катастрофа. Антисемитизмът дехуманизира еврейския народ. В нацистка Германия тази дехуманизация отвори пътя към Шоа.
Не трябва никога да забравяме.
На този ден гледаме и напред. След войната Европа беше съградена върху обещанието за мир. Но въпреки това антисемитизмът отново нараства в Европа. Той е заплаха за еврейските общности в Европа.
От началото на пандемията антисемитските конспиративни митове и дезинформацията плъзнаха онлайн и офлайн. Хората, които протестират по европейските улици, носейки звездата на Давид и сравнявайки противопандемичните мерки с геноцида на нацисткия режим, омаловажават преживяното от жертвите на Шоа. Изопачаването на Холокоста подхранва реториката на омразата. Всеки европеец трябва да знае фактите и да научи за Холокоста.
Ето защо Европейската комисия представи първата по рода си стратегия на ЕС за борба с
антисемитизма и подкрепа на еврейския живот.

За да се повиши осведомеността и да се противодейства на изопачаването на Холокоста, Комисията започна и продължава да провежда кампанията #ProtectTheFacts заедно с Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ), ЮНЕСКО и Организацията на
обединените нации.
На 27 януари с реч на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола беше на открита церемония и в ЕП. 100-годишната Марго Фридлендер, оцеляла от Холокоста, се обърна към евродепутатите.
Марго Фридлендер е родена през 1921 г. в Берлин. През 1943 г. майка ? и брат ? са депортирани в Аушвиц, където и двамата са убити. До 21-годишна възраст тя се укрива, но през 1944 г. е проследена и депортирана в концентрационния лагер Терезиенщат. Тя е единственият оцелял член на семейството. Заедно със съпруга си Адолф Фридлендер, когото познава от Берлин и среща отново в Терезиенщадт, Марго се премества в САЩ през 1946 г. През 2010 г. се връща в Берлин.
Маргот Фридлендер все още пътува из Германия, разказвайки своята история и житейски опит в училищата. „Те ме слушат внимателно“, казва тя в едно интервю. „Получила съм – не знам – хиляди писма. Говоря от името на тези, които не могат да говорят. И не само на шестте милиона евреи. Говоря от името на всички, които са били убити и които са страдали“

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>