Искане за извънредна ваканция внасят в МОН

Официално искане до министъра на образованието за извънредна ваканция на учениците изпрати Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България.

Искането е ваканцията да е за времето от 28 януари до 2 февруари. Това съобщи председателят на организацията и директор на 119 СОУ в София Диян Стаматов.

След завършването на първия учебен срок, допълнителните дни биха допринесли за реална почивка на учениците; за нормализиране на трудната ситуация с отсъствието на учителите поради заболяване или карантиниране; за откъсване на всички ученици за седмица от училищната среда и възможност за нормално започване на втори учебен срок, уточнява Стаматов.

По-рано в понеделник стана ясно, че синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ също предлага на Министерството на образованието и науката  междусрочната ваканция на учениците да бъде удължена, но от 31 януари до 4 февруари.

„Основният ни аргумент за тази извънредна ваканция е, че всички математици очакват в края на януари да сме в най-високия пик на вълната от COVID-19, организацията на учебния процес става все по-трудна, а заместването на отсъстващите учители е все по-невъзможно“, обясни Стаматов пред БТА.

Той добави, че тестването на учениците води до карантинирането на немалка група от ученици и класове, като цялата тази изключително сложна организация изморява всички, които преминават от онлайн в присъствено обучение и в обратното.

Предложението ни за извънредната ваканция е от 28 януари до 2 февруари, обединили сме се около тези дати, защото са близки до междусрочната ваканция, но точно кои ще са датите образователният министър и екипът на МОН най-добре биха могли да преценят„, заяви Диян Стаматов.

Директорите очакват решението да бъде взето още през тази седмица.

Искане за извънредна ваканция внасят в МОН

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>