Георги Гьоков: COVID добавките и пенсиите трябва да бъдат изплащани на отделни ведомости

COVID добавките и пенсиите трябва да бъдат изплащани на отделни ведомости, за да няма объркване сред възрастните хора кое е пенсията им и кое е добавката. Това заяви във ФБ профила си социалният министър Георги Гьоков. 

Важно е да се обясни на пенсионерите, че COVID добавките са подкрепящи заради кризата, а не са част от пенсията. Отделно трябва да бъде разписана и еднократната добавка от 75 лева при поставяне на две дози ваксина.
Правителството ще спази обещанието си нито един пенсионер да не получи по-малко пари спрямо миналата година, като през февруари пенсионерите, които през януари получиха по-малък общ размер на пенсиите плюс COVID добавката от 60 лева спрямо декември миналата година, ще получат добавки – за януари и февруари, така че да няма ощетени, заяви социалният министър.
Продължавам да твърдя, че нито една пенсия не е намалена, напротив – увеличени са средно с 12,5 процента. Грешката идва от смесването на подпомагането за здравната криза и пенсиите на хората. С февруарските пенсии ще се изплатят компенсации на пенсионерите, които са получили по-ниски пенсии, коментира Георги Гьоков.
Разбира се, възможно е добавката да се изплаща през Агенцията за социално подпомагане, но хората трябва да знаят, че агенцията работи по специален режим и едно от условията е, че всички трябва да подадат документи за това подпомагане, което означава, че над два милиона пенсионери трябва да се наредят на опашка.
НОИ има традиция в изплащането на добавки към пенсиите, не е проблемът в добавката и не бих казвал, че е единственото решение е махането й от пенсионната система и изплащането й през социалната система. Към това ще преминем след спирането на добавката след юни, възрастните хора с доходи под прага на бедност ще бъдат подпомагани от АСП, заяви Гьоков.
Трябва да се търси решение по въпроса с регистрираните, в бюрата по труда, 40 хил. безработните лица с много ниска квалификация. Също така от МТСП имаме намерение в новия програмен период да продължим проекта „Родители в заетост“, който приключи през юни м.г. припомни министърът на труда и социалната политика.

Георги Гьоков: COVID добавките и пенсиите трябва да бъдат изплащани на отделни ведомости

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>