Щедрият Вторник – денят, в който даряваме и празнуваме щедростта

ЩедриятВторник е глобална инициатива, която се заражда в САЩ през 2012 г. като реакция спрямо Черния петък и манията по безконтролно пазаруване по празниците, когато повечето хора, заливани отвсякъде с рекламна информация, купуват твърде много и ненужни вещи.

GivingTuesday дава възможност на бизнеса, благотворителните организации и местните общности да обединят усилия в подкрепа на важни за обществото благотворителни каузи и да напомнят на хората, че дарителството е неотменна част от ежедневието ни и начин да използваме парите си, за да променим нечий живот.

В България, благодарение на Фондация BCause: в помощ на благотворителността, от 2014 г., ежегодно също се отбелязва ЩедриятВторник. Тази година той е на 30. ноември и насърчава щедростта, благотворителността, филантропията, дарителството в подкрепа на 12 каузи на различни неправителствени организации, които са в областта на екологията, образованието, подкрепата на деца от уязвими групи, жени, жертви на насилие, науката и др.

Една от 12-те каузи на #ЩедриятВторник е и каузата на Сдружение “Самаряни” – “Да създадем заедно защитен кът за детски игри!” за ремонт на детски кът, който да се превърне в едно красиво място за игра на децата в Кризисен център “Самарянска къща”, с нови люлки, няколко нови играчки, красива дървена къщичка, мека зелена трева и красива, пъстра оградка…

Близо 18 години, Сдружение „Самаряни“ работи по проблема домашно насилие, като предоставя безплатна подкрепа на пострадалите от насилие в Кризисен център “Самарянска къща”.

Най-новата кауза на екипа ни е каузата “Да създадем заедно защитен кът за детски игри!”, търсещ дарителство чрез DMS 17777 IGRA и Платформата.бг на Фондация “Бикоуз” – в помощ на благотворителността, за ремонт на детски кът – едно красиво място за игра на децата в Кризисен център “Самарянска къща”, с нови люлки, няколко нови играчки, красива дървена къщичка, мека зелена трева и красива, пъстра оградка… Тази кауза участва в #ЩедриятВторник, благодарение на проект „Информиране, ангажиране, успех!“ на Фондация BCause, който се изпълнява с финансова подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП за подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор, в това число на гражданските организации.

Щедрият Вторник – денят, в който даряваме и празнуваме щедростта

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>