Първата самостоятелна изложба на Калуди Калудов „Щрихи от тенор“

Първата самостоятелна изложба на големия български тенор Калуди Калудов „Щрихи от тенор“ бе открита във фоайето на Държавна опера Стара Загора. Събитието е част от Фестивала за оперно и балетно изкуство в града на липите.

Гендони – сценограф и костюмограф на Операта, самият той и художник на нежни платна откри излъжбата с емоционални думи за твореца Калуди Калудов.

„Споделяйки с нас съкровените трепети на светлата си душа, Калуди ни подарява лъч от своята Витлеемска звезда, поканва ни в един омагьосващ свят от брегове, езера, гори и морета. Всеки от нас има своя път и отредена посока. Когато си имал бравурна кариера на артист, интерпретирайки блестящо драматургично и вокално стотици роли, има специален житейски смисъл в това да се посветиш на една творческа тишина, думи на организатора на изложбата.
Над 50 графики на Калуди Калудов са изложени във фоайето на Операта. Авторът ги рисува, консултиран от семейство художници от Полша – известни маринисти. Те му препоръчват да премине към рисуване с цвят, защото техниката му в графиката е вече достатъчно усъвършенствана. Калуди Калудов рисува за удоволствие в свободното време, което му остава от педагогическата му дейност в международни майсторски класове, които води. Художникът Злати Златев коментира така неговите картини: „Поздравявам Ви за това, че съчетавате щрих, петно и линия по един артистичен начин!“

„Рисуването е като пеенето – постоянна работа. Пеенето изгради в мен вътрешен критерий, усещане за симетрия, едно своеобразно „легатиране“. То също е комуникиране между чувства и усещания. Най-важното за един оперен певец е да е осъзнат пеещ човек…Особено важно за певеца е да умее „да калкулира“ ролята си. А да е любознателен е едно от изискванията за световна кариера“ – сподели на срещата Калуди Калудов.
Изложбата ще може да разгледате до 10 декември.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>