В 101 секции в областта гласуване с 2 машини, РИК ще приема изборни книжа в Културен център Стара Загора

Над 500 ще бъдат СИКовете в област Стара Загора за предстоящия вот на 11 юли, в 101 ще има по две машини за гласуване. Това информира председателят на РИК Теодора Крумова в предаването Сутрин с нас. Под 40 % от всички са секциите, в които има до 300 избиратели и гласуването ще е изцяло с хартиени бюлетини.

 

 А иначе в нощта на вота, Районната избирателна комисия ще работи изцяло в сградата на областна администрация, а изборните книжа ще се приемат в зала Културен център Стара Загора.Всеки гласуващ ще получи смарт карта, която трябва да се постави в машината със златистия чип нагоре и напред. Картата не трябва да се пъха докрай, но все пак трябва да се усети леко щракване. След това бюлетината ще се визуализира. На първата страница има 13 партии и коалиции. Вдясно се намират преференциите.
За да преминем на втора страница, натискаме бутона „следващ”. Преди да завършим гласуването, може да се върнем назад, като натиснем бутона „преглед”.

След като сме гласували, ще получим разписка, за да проверим, че изборът ни е правилен и след това я пускаме в кутията.

, Имаме ли право на прегласуване при грешка с машината? /видео/

 

 

 

Всяка машина има батерия, която може да издържи до 2 часа. Ако електричеството спре за повече време, ще има възможност да бъде предоставена нова батерия. Към всяка секция ще има техник, уверяват от ЦИК.
Картите, с които гласуваме, не бива да се дезинфекцират, за да не бъдат повредени.

 

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>