Гласуване 11 юли – срокове и разпоредби

 

Право да гласуват с подвижна избирателна кутия в изборите за народни представители на 11-и юли ще имат хората с трайни увреждания, които не могат да напускат дома си и да упражнят правото си на глас в изборно помещение, както и хората, поставени под задължителна карантина или изолация заради COVID-19, реши Централната избирателна комисия (

Според решението на ЦИК секция за гласуване с подвижна избирателна кутия се образува до 26 юни – 14 дни преди изборния ден, ако има подадени не по-малко от 10 заявления. Заявленията се подават до кмета на общината.
Дописвания в избирателния списък се допускат до 5 юли.

26 юни е и крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес. Това на практика означава, че ако сме на море или планина в България в деня на вота и искаме да гласувате там, трябва да сменим адресната си регистрация през следващите 14 дни.

Ако почивката в планината или на морето съвпада с деня на предсрочните избори и искаме да гласуваме там, трябва да подадем заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес до 26 юни. Преди това трябва да сте попълнили и подали адресна карта в съответната община.

За да се регистрират почиващите на съответния адрес, има и друго важно условие – заповед на кмета. „Адресна регистрация по настоящ или постоянен адрес може да се извърши само на адреси, определени със заповед на кмета на общината“, информират от  ГРАО.

Гласуване 11 юли – срокове и разпоредби

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>