Правителството обяви нови стимули за бизнеса

 

В страната се усеща плавен преход към възстановяване на икономиката и към нормални нива на заетост – тези данни потвърждават и ниските нива на безработицата, това заяви зам. министър-председателят по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев на пресконференция в Гранитната зала на Министерския съвет за новите икономически стимули в подкрепа на бизнеса. Той заедно с министъра на финансите Асен Василев и министъра на икономиката Кирил Петков представиха нови икономически стимули за бизнеса. 

Един от тях ще е свързан с мярката 60/40:
„Мярката 60/40 ще бъде удължена за още два месеца в рамките на нотифицирания размер от 1,5 млрд. лв. Към момента изразходваният ресурс е малко над 1,4 млрд. лв, така че с остатъка тя може да се удължи“, каза министърът и уточни: „Всичко това ще стане, след като получим отговор от Департамент „Държавни помощи“ към ЕК. След техния отговор ще продължи диалога с работодателските и синдикални организации, за да се установи най-добрият формат на мярката“.

Продължава разработването на нови мерки до края на годината, така че българските работодатели да почувстват една солидна подкрепа от държавата и да бъдат на конкурентно ниво с работодателите от страните членки в ЕС, допълни министърът.

Икономическият министър Кирил Петков каза, че ще действат по възможно най-бързия начин, но не бива да се забравя, че Бюджет 2021 не е актуализиран.

„Средствата ще бъдат вкарани през инструменти, в които участва и частният капитал, а не само държавата. С разрешението на ЕК ние предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер близо 2,5 млрд. лева, където българската държава като партньор ще покрива 50% от риска на банките. По този начин развързваме ръцете на банките да кредитират в посоки, където ще е най-полезно. Новите кредити към малък и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение“, каза министър Петков.

 

Правителството обяви нови стимули за бизнеса

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>