Програмата на „Златната липа“ тази година ще включва 40 заглавия. Тази година, акцентът пада върху различността и толерантността – както по отношение на сексуалната ориентация, така и към различния външен вид, към различната етническа или религиозна принадлежност, към различният начин на мислене и на възприемане на заобикалящия ни свят.
Броят на филмите, включени в конкурсната програма на фестивала, остава непроменен – 9. Всички те са нови заглавия, произведени през 2020 година със завладяващи сюжети, които провокират и ни карат да разсъждаваме и дори да спорим. Между тях петчленното международно жури ще има задачата да определи победителите за наградите „Златна липа“ в категориите „Най-добър филм“, „Най-добър режисьор“, „Най-добра мъжка роля“ и „Най-добра женска роля“.

„Златната липа 2021“ ще има и своя осми по ред специален гост, който ще получи наградата за цялостен принос в киното. Това е обичан български актьор, добре познат на почитателите на българското кино, театър и телевизия“, казва Ралчева.

Българските филми в програмата на осмото издание на „Златната липа“ ще заемат рекордно голям процент – от общо 40 заглавия 14 са на автори от България. 6 от тях ще бъдат пълнометражни игрални филми, които заедно с останалите 8 документални, късометражни и детски филми със сигурност ще предизвикат интереса на зрителите.
В конкурсната програма България ще бъде представена с последната лента на Ивайло Христов „Страх“ (2020. Безспорен интерес ще предизвикат прожекциите на новата родна комедия „Като за последно“ с номинираната за „Оскар“ Мария Бакалова и Васил Банов в главните роли. В извънконкурсната програма ще видим и завладяващата драма на Стефка Цоцоркова „Сестри“ (2019). Сред документалните ленти със сигурност ще предизвика любопитство филмът на Валентина Фиданова „Парцалев“, който поглежда в скритата страна от живота на големия актьор.

Още в първата фестивална вечер, след бляскавото откриване с преминаване на звездните гости по червения килим, на големия екран в операта ще се завърти истински кинохит, спечелил преди броени дни „Оскар“-а за най-добър чуждоезичен филм – датската лента „Още по едно“ на Томас Винтерберг. „Другата перла в програмата на „Златната липа“ е филмът на Ищван Сабо „Окончателен доклад“ от Унгария“, посочи Ралчева.

Във фестивала по традиция е отделено подобаващо място на детското кино, което ще има специален акцент на 1 юни – Международния ден на детето. Петте фестивални дни ще бъдат изпъстрени и с поредица от съпътстващи събития. Фестивалът за поредна година се осъществява с решаващата подкрепа на Община Стара Загора, а входът за прожекциите, както винаги досега, ще бъде безплатен.

Програмата на „Златната липа“ тази година ще включва 40 заглавия

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>