Евродепутатът Петър Витанов: Правителството не признава вината си за ваксините, а отклонява вниманието към ЕС

  Призовавам за едно по-различно управление, което да направи реформите

«Пари се дават, но българското правителство не насочва достатъчно средства към малките и средни предприятия за преодоляване на кризата и дори средствата, които са предназначени за този бизнес в средата на миналата година, все още не са достигнали по предназначение, което смятам, че е пагубно». Това заяви в Стара Загора евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Петър Витанов в Стара Загора. Той допълни, че в същото време темпът на задлъжнялост на страната се увеличава и задълженията са с 30% повече за по-малко от две години.  „Затова аз призовавам за едно по-различно управление, което да направи реформи във всички сектори, които са оставени на доизживяване“, каза Витанов.

 „БСП за България“ може да даде тласък, както на социално-икономическите, така и на здравните мерки“, информира евродепутатът. „Старозагорската ни листа  включва личности- експерти в различни области и съм убеден, че  техните решения  по проблемите в региона и България, са алтернативата за почтено и успешно управление”, подчерта евродепутатът.

Той се срещна с членове на местното Младежкото обединение в предизборната шатра на БСП в центъра на града. „Със старозагорци обсъдихме какво може да се направи така, че младите хора да остават и се развиват в страната. А в Раднево участвах в дискусия за съдбата на въгледобива и топлоцентралите, където «зелената сделка» поражда редица въпроси», уточни Витанов.

Той коментира и проблемите в здравеопазването. «Очевидно е, че по всички показатели България изостава значително по мерките за преодоляване на кризата с коронавируса. Това означава, че имаме сериозен проблем със здравната система и тя трябва да бъде реформирана, за да я направим поне средноевропейска. Един от основните проблеми на България с ваксините идва от това, че правителството не е успяло да диверсифицира риска при поръчването им“, посочи социалистът.

„Останалите страни-членки на ЕС заложиха на различни по вид ваксини – пропорционално на „АстраЗенека“, „Пфайзер“ и „Модерна“, докато ние заложихме само на една, защото е 10 пъти по-евтина и се съхранява по-лесно. ЕК може да не се справи най-добре със сключване на договори за ваксините, но успя да договори количество. На България се падна по квоторазпределение 1,55% от всички европейски ваксини. Тя взе почти цялата квота от „АстраЗенека“, но много малко от „Модерна“ и едва 30% от квотата за „Пфайзер“. Всичко това, което беше определено за България, но не беше поискано в страната, беше преразпределено за другите страни“, каза Петър Витанов. Според него проблем е, че правителството не признава вината си, а отклонява вниманието от недалновидното си решение към ЕК.

Петър Витанов смята, въпреки забавянето на един производител, ЕС е амбициран до края на лятото да ваксинира 70% от хората на територията на ЕС.  Недалновидността на нашето правителство се очаква да бъде компенсирана от ЕС и да бъде ваксиниран всеки, който желае. Но голям проблем за страната ни е и фактът, че у нас недоверието към ваксините е най-голямо в сравнение с другите европейски страни. Това се дължи на липсата на общонационална кампания за ваксинация, както и липса на политика на информираност на българското население, допълни той.
–––––––
Петър Витанов е депутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Член е на  от Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните и на
Комисия по транспорт и туризъм

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Евродепутатът Петър Витанов: Правителството не признава вината си за ваксините, а отклонява вниманието към ЕС

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>