Ще засилват обиколките на общинските патрули в Античния форум

Четири екипа общинска охрана са определени за наблюдение на централната градска част на Стара Загора, в която влиза археологическия резерват „Верея- Августа Траяна“. Античният комплекс не се ползва със самостоятелна охрана. След посегателството на вандали там от Общината обещават по стриктен надзор в сътрудничество с полицията. Служителите от отдел „Охрана на обществения ред“ още преглеждат записите на видеокамерите в резервата.
В Античния форум са разбити скъпоструващи витринни стъкла, изтръгнати са кабели от елтабла и са потрошени част от дъските на откритата сцена, намираща се върху каменните стъпала на форума. Това съобщиха от общинската администрация. Повредите са констатирани при обиколка на служители от инспектората. От Общината се ангажираха да ги възстановят.
Античните останки бяха реставрирани по проект на стойност над 4,4 млн лв през 2014 година, след реализацията му бе назначена жива охрана, която обаче от няколко години е свалена. На практика специална охрана на Античния форум няма
Община Стара Загора от миналата година е поискала обектът, заедно с още няколко от този вид да й бъдат предоставени за стопанисване, но отговор от Министерството на културата няма. В бюджета на РИМ няма заложени средства за охрана на античните останки.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>