Правителството преговаря с ЕК да се разширят районите за „зеления преход“ в България

Толкова бързо се развиват нещата по „Зеления пакт”, че 2030 г. съвсем скоро ще дойде. Това коментира премиерът днес по време на посещение в химическия завод  в Димитровград.

Заедно с него бе и вицепремиерът Томислав Дончев. Зелената сделка и регион Стара Загора. Какво мислят управляващите?

 

 

Борисов изтъкна, че „много здраво сме стъпили“ в преговорите с „Газпром“ за намаляване на цената на природния газ. Това е позволило да се намалили цената на природния газ с над 50 процента и то със задна дата. „Сега продължаваме работа по Зеления пакт, за да се гарантира работата на завода и доходите на работниците“, изтъкна Бойко Борисов. Освен това интерконекторът с Гърция се строи и в края на годината ще да бъде готов. Това ще позволи в страната ни да се внася всякакъв вид природен газ.
Вицепремиерът Дончев посочи, че в плана за възстановяване са предвидени пари за подкрепа на бизнеса. Един от стълбовете за подкрепа е точно за „зелен преход“. Водят се преговори с Европейската комисия, за да се разшири обхватът на районите, за които ще се осигури финансова подкрепа за „зелен преход“. От ЕК искат да са три пилотните района – Перник, Кюстендил и Стара Загора. България настоява те да са повече, включително и Димитровград.

„Ние сме за малко по-голяма част от територията да бъде обхваната от Фонда. Там са 2,3 млрд., които са точно фокусирани към тези производства, които генерират емисии, за да станат нискоемисионни“, добави Томислав Дончев. По думите му колкото по-рано се започнат опитите за употребата на водород в производствата, толкова по-добре, защото той все още е в ранна фаза.

Правителството преговаря с ЕК да се разширят районите за „зеления преход“ в България

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>