Акварелните пейзажи на Димитър Чорбаджийски- Чудомир  /1890-1967/ ще бъдат представени в изложба

Акварелните пейзажи на Димитър Чорбаджийски- Чудомир  /1890-1967/ ще бъдат представени в изложба.

Тя ще бъде експонирана от 22 октомври до 10 ноември в западната зала на Художествената галерия, а колекцията е от фонда на Литературно-художествен музей „Чудомир“, Казанлък.

На фона на изключителната популярност на „Нашенци“, с които три поколения българи свързват представата си за творчеството на Чудомир, пейзажите му остават малко познати. Те са както неотменна част от изкуството му между 1920г. и 1964г., така и същински израз на усещането му за връзката между съзерцанието на природата и ефирността на акварела.

Изложбата включва 40 произведения от всички творчески периоди на Димитър Чорбаджийски. Сред тях са любимите му сюжети от с. Турия и р. Тунджа, от околностите на Казанлък и Стара планина, от Париж, Венеция, Охрид и Цариград, от Трявна и Белоградчик, от пролетта, лятото и есента…

Символичното откриване на изложбата /поради епидемичните изисквания/ ще бъде на 22 октомври от 17.00 часа с ограничен кръг публика.

Акварелните пейзажи на Димитър Чорбаджийски- Чудомир /1890-1967/ ще бъдат представени в изложба

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>