За да запазим доверието в извънредно положение

Днешният ден с липсата на доказан случай с коронавирус от Стара Загора е поредният добър. За разлика от вчерашния ден, когато председателят на НОЩ ген. Мутафчийски обяви, че от Стара Загора са подадени два случая, заразени с COVID 19.

При извънредно положение и при очакваната масова зараза всички хора са уплашени и особено чувствителни за вярна и обективна информация.

Социалното пространство от вчера го доказа. Журналистите звънят на телефони на институции, граждани звънят на журналисти и така…

Първи реагира във ФБ кметът на Стара Загора и обяви, че няма случаи на заразени хора от Стара Загора. 30-ина минути по-късно дойде официално прессъобщение от РЗИ за една положителна проба за коронавирус  на 61 годишен мъж от Казанлък, завърнал се от Франция. Старозагорци отдъхнаха, недопрочитайки, че е настанен за лечение в Инфекционната клиника на УМБАЛ. И започнаха догадките: А кой е вторият? Официален отговор и към този момент няма. И на редовния брифинг от тази сутрин, ген. Мутафчийски многократно повтори „две проби от Стара Загора”.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров само за час свика извънредна пресконференция, заедно с всички членове на Общинския оперативен щаб, на която заяви, че случай на заразен гражданин на Община Стара Загора с коронавирус няма. Направи го с цялата отговорност и доверие, което носи с името и поста си. И подробно даде информация какво се прави от Общинския оперативен щаб за нуждите на населението на Община Стара Загора.

И защото говорим за доверие, днес екип на ТВ ЗАГОРА поиска да излъчи директно заседанието на ПК по здравеопазване към Общински съвет. С единствената цел  гражданите да получат вярна и обективна информация и то лично от директорите на РЗИ и УМБАЛ д-р Станимир Станков и проф. Йовчо Йовчев. По предложение  обаче на общинския съветник Янко Янков от Коалиция „Алтернатива на гражданите”, подкрепено и от други членове на комисията по здравеопазване, с изключение на председателя доц. Емил Славов, заседанието остана закрито.

Днес останахме без много отговори. А утре, а вдругиден?

За да запазим доверието в извънредно положение, ние гражданите на област Стара Загора, призоваваме в много кратък срок, според правомощията на държавните институции в извънредно положение, Областният медицински съвет под председателството на Областния управител Гергана Микова да регламентира начина за получаване на адекватна информация за ситуацията в област Стара Загора и определи човек за ежедневна комуникация с медиите.

За да не оставяме на пангара хората, спечелели мажоритарно избори, да потулват пропуските на назначените такива.

Станимира Димова

За да запазим доверието в извънредно положение

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>